marți, 16 iunie 2009

UMORUL Peste 10 Ani

Cum va fi umorul peste 10 ani? Va mai fi? Cu siguranta. Vor sa dea legi sa ne mai puna cu botu' pe labe.
Sa nu le mai amintim defectele. Sa facem glume doar despre lupul din padure. Apropo, baietii, cu gulere albe si suflete negre: care paduri, ca le-ati gilettat si pe-alea?!
Chiar nu ati inteles nimic, n-ati citit nici 3 pagini de istorie media, sa stiti ca atunci cand interziceti ceva, cresteti si mai mult interesul pentru fenomenul respectiv?
Umorul va mai fi. Ca sa va numi stand-up, sceneta, pamflet, pantonima, satira, epigrama, parodie, banc, va garantez ca va mai fi. Ne-ati luat deja aproape tot. Si cand v-ati vazut cu saci de "ieuro" in carute, in loc sa va duceti in tenerife sa va innecati ficatii in cockteiluri exotice, ati zis "...nu e de ajuns. Astia fac misto de noi!"
Umorul a existat dintodeauna. Asa de speciali va credeti voi, sa ganditi ca ati avea la indemana un buton de on-off pentru momentele din noi? Va supraestimati si ne jigniti inteligenta.
Fiecare trupa sau emisiune de umor are un anumit public. Un public mai mult sau mai putin numeros de la caz la caz, dar incomparabil mai mic raportat la intreaga populatie. Interzicand aceste trupe sau anumite parti din rutina lor, nu veti face decat un singur lucru. Pe termen scurt, doamnelor si domnilor, care va faceti treaba voastra fara greseala si nu avem de ce sa va ironizam, nu veti mai auzi in public parodiile care va deranjeaza atat de tare. Insa, dupa un timp, chiar daca nu vor mai exista Mondenii, trupa de stand-up comedy Spitalul9, Divertis sau cine vreti voi, glumele vor incepe sa circule ca inainte de '90, spuse in soapta pe la colturi. Si atunci vor fi auzite de toti, nu doar de publicul a 20-30 de oameni din tara asta, care traim din asa ceva. Pentru ca noi am putut sa nu mai facem nimic. Nu suntem singurii care avem umor. Sunt poate altii mult mai buni, care nu au intalnit o conjunctura favorabila sa faca treaba asta. Si sunt peste tot.
Umorul peste 10 ani? Va promit ca va mai fi. Mai multe materiale inspirate din felul in care ne schimbam tehnologia existenta si in rest, acelasi aluzii plecate din viata de cuplu si problemele si bucuriile de zi cu zi.
Umorul va mai fi. Cat vom mai fi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu