marți, 16 iunie 2009

Roman sau Moldovean

De multe ori citim in ziare despre greutatile pe care le intimpina conationalii din Republica Moldova in pastrarea limbii si culturii romanesti. Si mai aflam ca, dincolo de Prut, sub initiativa unor politruci precum Vasile Stati, autor, printre altele a dictionarului „Moldovenesc-Roman” si a unor manuale de istorie „dezintegrata” a Republicii Moldova, se continua promovarea unor teorii bolsevice care vor sa ne convinga ca moldovenii nu sint romani si ca moldovenescul „piine” este mult mai apropiat de rusescul „hleb” decit de latinul „pane”. Dar, ca sa nu mincam prea mult din piine, pardon, timpul dumneavoastra o sa intram in subiect: asa-zisul lider al fratilor de peste Prut, Petru Ciolpan, reprezentantul elevilor si studentilor moldoveni care studiaza in scolile judetului Suceava.

In citeva rinduri, publicatiile locale si chiar un post de radio din zona au relatat despre faptul ca presedintele Ligii Elevilor si Studentilor Romani din Basarabia si Bucovina (L.E.S.R.B.B.), Petru Ciolpan, student la Universitatea „Stefan cel Mare”, participa la actiunile organizate de Clubul Interetnic „Bucovina”.

In aparenta s-ar putea spune ca nu e nimic rau in asta, dar, avind in vedere specificul clubului interetnic, sa intelegem ca prin aceste actiuni domnul Ciolpan vrea sa ne spuna ca este etnic „moldovean” si nu roman? A aparut in Romania o noua etnie, iar noi sintem prost informati ori sintem natarai?

Acelasi domn Ciolpan se lauda ca a organizat balurile bobocilor numai pentru studentii din Basarabia care au avut loc la Clubul Studentesc „Casablanca” si, recent, in discoteca „Maraton”. De ce oare domnul Ciolpan nu a participat la actiunile similare organizate in aceeasi perioada de catre celelalte organizatii studentesti din Universitatea suceveana? Are convingeri segregationiste? Vrea domnul Ciolpan sa promoveze actiuni separatiste, necesare pentru demonstrarea „diferentelor” dintre romani si moldoveni? Regretabil este faptul ca, prin ceea ce face, Petrica al nostru (de fapt, al lor) este sprijinit si de unii reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, care, fara sa fie animati de rele intentii, se pare ca au cazut victime unor interese obscure. Fata de „moldovenismele” marca Petru Ciolpan, ar fi interesant sa cunoastem pozitia liderilor urmatoarelor organizatii: Clubul Interetnic „Bucovina”, Uniunea Ucrainenilor din Romania - Tinutul Bucovina, Uniunea Polonezilor din Romania, Asociatia „Pico Rromano”, Forumul Democratic German, Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania, Comunitatea Grecilor, Uniunea Italienilor, Asociatia „Juventus”, Fundatia „Ana”, Societatea Cultural-Stiintifice „Cygnus” si Liga Tineretului din Suceava. Si ne-ar mai interesa ce parere au de ceea ce face gaspadar Ciolpan, Primaria Suceava si Universitatea „Stefan cel Mare”.

Atitudinea si actiunile presedintelui L.E.S.R.B.B. sint cu atit mai mult curioase cu cit reprezentantii organizatiilor elevilor si studentilor moldoveni care studiaza in tara noastra, inclusiv Petru Ciolpan, au solicitat Guvernului Romaniei o serie de facilitati care sint motivate just, prin faptul ca moldovenii sint si ei romani. Daca nu va vine a crede atunci luati de accesati www.rgnpress.ro. Ce sa intelegem de-aici? Duplicitate… Daca e vorba despre facilitati, cerem, spunind ca sintem romani. Daca insa este vorba despre a ne sustine identitatea etnica, preferam sa spunem ca sintem moldoveni, intarind astfel politica comunista anti-romaneasca promovata inclusiv de autoritatile de la Chisinau. Sigur ca da, problemele cu care se confrunta studentii si elevii din Republica Moldova aflati la studii la scolile din tara noastra sint numeroase si in mare parte justificate, iar autoritatile romane trebuie sa le cunoasca si sa le rezolve.

Daca ar fi sa ne luam dupa ceea ce face numitul Ciolpan, romanii nu exista, iar acestia sint munteni, moldoveni, dobrogeni, ardeleni, banateni, bihoreni, bucovineni sau timoceni. In concluzie, Romania, tara care i-a oferit soldoveanului Ciolpan posibilitatea sa se instruiasca in limba materna nu conteaza. Pentru numitul Ciolpan important e ca se poate descurca mai usor cu diploma si cu pasaportul romanesc in Occident, acolo unde peste un milion de concetateni de ai sai speculeaza dubla cetatenie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu