marți, 16 iunie 2009

Există diferență între moldoveni și români?!

Astăzi a fost prezentat un nou studiu privind situația socială în Republica Moldova „Monitorul Social”, efectuat de CBS AXA, la solicitarea IDIS Viitorul. Deși studiul a conținut și o analiză a șanselor partidelor de a accede în Parlament, totuși nu acest fapt mi-a atras atenția, deoarece ultimele sondaje sunt prea diferite pentru a afirma că ele sunt și credibile. Unicul lucru pe care îl pot afirma este că marja de eroare pentru fiecare sondaj este mai mare de 3% declarate, altfel nu ar fi fost așa răspunsuri diferite.

Ceea ce m-a surprins și indignat în același timp este că în Monitorul Social, pe care îl puteți citi urmînd acest link, se face diferență între etniile de moldoveni și români. De cînd analizez diverse sondaje nu am întîlnit o asemenea diferențiere și mi se pare foarte stranie, mai ales că această diferențiere nu oferă niciun fel de teren pentru analiză. La Recensămîntul din 2004, la care am participat și eu în calitate de operator, cetățenii au putut răspunde benevol dacă se numesc moldoveni sau români, în final doar 2,1% din numărul total s-au declarat români, iar 16% au spus că vorbesc limba română, în timp ce circa 79% au spus că sunt moldoveni+români și vorbesc moldoveneasca sau româna. În acest context, consider că nu există niciun motiv pentru a diferenția aceste două grupe, deoarece acest criteriu ar fi total arbitrar.

Analizînd și rezultatele din sondaj, am fost și uimit să văd că există diferențe între răspunsurile moldovenilor și a românilor și mi-am pus întrebarea firească: ce ar însemna asta? Că preferințele „moldovenilor” sunt diferite de ale „românilor”? Că au diferite opinii, viziuni, probleme, că sunt diferiți????

Dacă nu stăm să analizăm mai în detalii această problemă, am putea ajunge la concluzia că ăsta de fapt și este mesajul studiului dat. Însă haideți să vedem cum poate fi diferențiat un moldovean de român? Sau cum poate o persoană determina dacă eu aș fi moldovean sau român? După ce criterii? După limbă? După comportament? După obiceiuri, religie…? Dacă vedem mai atent rezultatele sondajului, criteriile de diferențiere a moldovenilor de români sunt mai degrabă politice, așa ca de exemplu atașamentul față de România sau de Rusia, sau față de președintele țării ș.a. Deci criterii care nu pot diferenția două etnii, ci mai degrabă două curente de opinie.

În rezultat, diferențierea pe etnii a moldovenilor și românilor nu a adus niciun folos sondajului, deoarece nu poate fi identificat clar cine sunt români și cine sunt moldoveni, toți împreună avînd caracteristici comune și constituind un singur grup etnic. De asemenea, din cauza că la anumite întrebări au existat diferențe în cadrul răspunsurilor între „moldoveni” și „români”, nu a putut fi văzută clar care a fost răspunsul colectiv al moldovenilor+români față de alte etnii. De asemenea, aș vrea să știu care a fost ponderea „românilor” în cadrul sondajului.

Situația cu diferențierea acestor două etnii este într-atît de stupidă încît BNS a declarat după Recensămîntul din 2004 că ponderea românilor a crescut de la 0,1%(în 1989) la 2,1%(în 2004). Întrebarea care și-o adresează un om normal după ce citește asemenea știri este următoarea: dacă românii sunt o etnie separată, cum au putut ei să se înmulțească de 21 de ori în 15 ani????

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu